OBRT ZA VOĐENJE  EVIDENCIJE RADA  I  ODMORA PROFESIONALNIH  VOZAČA

U Republici Hrvatskoj su Zakonom o radu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu (NN 75/13, 36/15  i 46/17 – na snazi od 20.05.2017.) određene obveze vozača i poslodavca što je definirano i Uredbom EZ 561/2006.

Vlasnici vozila tj. poduzeća i obrtnici moraju za sve svoje zaposlene vozače voditi evidencije rada i odmora očitavanjem tahografskih listića i „skidanjem“ podataka iz memorije kartice vozača i digitalnog tahografa. Skidanje podataka sa kartice je potrebno raditi minimalno svaki 28 dana te svaka 3 mjeseca iz digitalnog tahografa.

Evidenciju o poduzetim mjerama očitavanja zajedno sa ostalom evidencijom poslodavci moraju dati na uvid prilikom inspekcijskog nadzora u poduzeću. Tahografske listiće te svu ostalu evidenciju za vozače poslodavac je obvezan čuvati najmanje 3 godine, što je također definirano Zakonom.

TAHOKA Vam nudi uslugu vođenja evidencije rada vozača, pohranjivanje podataka, kreiranje izvještaja o radnim vremenima, izradu i ispis potvrde o aktivnostima vozača, a sve u cilju što lakše kontrole ispravnosti rada Vaših vozača.

Također kod ispisa podataka imamo mogućnost da kreiramo upozorenje pojedinom vozaču o eventualno učinjenim prekršajima; time poslodavac osigurava sebe te on kao pravna osoba nije odgovoran za učinjeni prekršaj.

S obzirom da će se povećati i postrožiti kontrole vezane uz evidenciju radnih vremena vozača, a sa ulaskom u Europsku uniju inspekcije su još više i drastičnije krenule u kontrole i bez ustručavanja tražite ispise/iščitanja tahografskih listića i kartica za period od 3 godine unatrag (znači od 1.07.2011. pa nadalje), obratite nam se s punim povjerenjem (čak i ako samo imate kakvo pitanje ili nedoumicu u svezi gore navedenog) da ćemo poboljšati Vaše poslovanje.